
Και, ναι!! Με αυτό το post, νομίζω ότι καταλαβαίνετε ότι επιστρέψαμε κι επισήμως!!!
Πόσο λατρεύω τα posts που έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα!!! Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν (στον προσωπικό μου λογαριασμό) στη σελίδα Tastefull.gr ως μία από αυτές που παρακολουθώ για τις συνταγές. Το μεράκι της δημιουργού (Βίκυς Κουμάντου) είναι -για μένα- αξιοζήλευτο (με την καλή έννοια) και άξιο αναγνώρισης!!!
Έμαθα κι εγώ, λοιπόν, σήμερα ότι η «φάβα» δεν είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου τόσα χρόνια!!!
Κι ενώ είχα συνταντήσει τη λέξη «λαθούρι» σε παραδοσιακά προϊόντα, δεν ήξερα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 18 ποικιλίες!!
Πέρυσι έμαθα, επίσης, ότι στη Λήμνο τη φάβα (το λαθούρι μάλλον, με βάση τα νέα δεδομένα) την λένε «άφκο». Υπάρχουν άραγε άλλες τοπικές ονομασίες;;
Όπως και να έχει τα όσπρια είναι εξαιρετικά τρόφιμα (πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο) τα οποία αξίζει να βρίσκουμε τρόπους να μπαίνουν στο τραπέζι μας! Γιατί να μη συνοδέψετε το ψάρι με μια φάβα οσπρίων; Ή να είναι κομμάτι ενός ελαφριού γεύματος;