Εσείς πόσα τρόφιμα πετάτε την εβδομάδα;

Με τα άτομα που δουλεύουμε τις διατροφικές τους συνήθειες, καταλήγουμε πολύ συχνά να συζητάμε για τα τρόφιμα που περισσεύουν. Είναι σημαντικό για μένα να μπορεί ένα πρόγραμμα διατροφής να είναι λειτουργικό και μελετημένο ως προς τη σπατάλη.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την οικονομία. Δεν αναφέρομαι μόνο στην άμεσα αντιληπτή –δηλαδή το πορτοφόλι- αλλά στα κρυμμένα κόστη που φέρνει η σπατάλη τροφίμων. Αυτά σχετίζονται με μακροπρόθεσμες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ζημίες, τα οποία, τελικά, επίσης επιβαρύνουν οικονομικά αν θέλουμε να τα διορθώσουμε.

Ένα πολύ απτό παράδειγμα, είναι η κοστολόγηση των αγροτικών εργασιών. Προκειμένου να μπορεί η γη που καλλιεργείται να συνεχίσει να παράγει βρώσιμα οπωροκηπευτικά, κάθε μερικά χρόνια πρέπει να γίνεται αγρανάπαυση. Με αυτόν τον τρόπο το έδαφος διατηρεί τα συστατικά του και δεν αλλοιώνοται ανεπανορθωτα τα οικοσυστήματα. Το κόστος της χρονιάς αγρανάπαυσης, θα έπρεπε να ενσωματώνεται στην τιμή πώλησης της σοδειάς των υπόλοιπων ετών, αν θέλουμε μια βιώσιμη γεωργία (κάτι που δεν γίνεται εκτεταμένα επί του παρόντος).

Οικονομολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύουμε σε τροφές, υπάρχει άλλο 1 ευρώ που αντιστοιχεί στα κρυμμένα κόστη, τα οποία θα έπρεπε να αποδίδουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Επίσης, έχει εκτιμηθεί ότι κάθε χρόνο γίνεται κατά κεφαλίν σπατάλη 74 kg τροφίμων!! Τα απορρίματα αυτά συνεισφέρουν στο 10% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Ο καθένας από μας όμως μπορεί να κάνει μικρά ή μεγαλύτερα βήματα, μειώνοντας τα απορρίματά του.

Στο link στο τέλος του post, σας δίνω ένα εργαλείο (στα ελληνικά) για τον έλεγχο των τροφίμων που καταλήγουν στον κάδο χωρίς να καταναλωθούν. Πως θα σας βοηθήσει; Αν και θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να το συμπληρώσετε, λειτουργεί σαν μια οπτική υπενθύμιση για το στόχο μείωσης της σπατάλης και διερευνώντας λύσεις για τις δικές σας προσωπικές συνθήκες, ευαισθητοποιήστε οι ίδιοι αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού σας.

Θυμηθείτε, λοιπόν:

  1. Σχεδιάστε τα γεύματά σας κάθε εβδομάδα
  2. Ψωνίστε με λίστα αγορών, την οποία ελέγχετε κοιτώντας τα αποθέματά σας.
  3. Μάθετε πως να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα
  4. Αφιερώστε χρόνο ή εκπαιδετείτε στην ανάγνωστη των ετικετών στα τρόφιμα
  5. Χρησιμοποιήστε ό,τι έχετε διαθέσιμο στην κουζίνα σας, πριν αλλοιωθεί
  6. Αποφύγετε να μαγειρεύετε ποσότητες που δεν προβλέπετε να καταναλώνονται ή που δεν συντηρούνται εύκολα
  7. Μοιραστείτε με οικείους και φίλους τυχόν περισσεύμετα ή βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να τα αξιοποιήσετε σε νέα γεύματα

Κι επειδή ό,τι κάνουμε στο σπίτι μας πρέπει να το παίρνουμε μαζί μας παντού, πρέπει να σταθώ σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της μέχρι τώρα δουλειάς μου. Όλα αυτά τα χρόνια που συνεργάζομαι με το Kallichoron Art Boutique Hotel, η βιωσιμότητα ήταν ένας από τους βασικούς άξονες λειτουργίας της μονάδας και τα βραβεία και οι διακρίσεις που έχει λάβει η ομάδα είναι απόδειξη σε αυτό!! Άλλωστε, αν δεν σεβαστείς τον τόπου που σε φιλοξενεί, δεν θα στο ανταποδώσει!

Κατεβάστε το ημερολόγιο σπατάλης τροφίμων εδώ!

Υ.Γ. είναι οικολογικό από κάθε άποψη, καθώς δεν χρειάζεται να το εκτυπώσετε για να το συμπληρώσετε. Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με το αρχείο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *