Μανιτάρια πλουσιότερα σε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D δεν είναι ένα κοινό συστατικών των τροφίμων, υπάρχει σε λιγοστά προϊόντα και τα μανιτάρια είναι ένα από αυτά. Κοινές καλλιέργες μανιταριών προσφέρουν από 0,05 – 13,25 mg βιταμίνης D, με τις κανθαρέλλες να βρίσκονται στην κορυφή.

Η εταιρία Δίρφυς έχει συνάψει συνεργασία με δύο κορυφαία ελληνικά Πανεπιστήμια (στο ένα εκ των οποιων είχα την τύχη να φοιτήσω), προκειμένου να αναπτυχθούν προϊόντα μανιταριών με αυξημένη συγκέντρωση βιταμίνης D2.

Σήμερα πέτυχα στο news feed του facebook ανάρτηση της εταιρίας σχετικά με τα αποτελέσματα των δοκιμών τους!! Δεν μπορούσα να μην το μοιραστώ: Μόλις 0,35 γρ. αποξηραμένων μανιταριών μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες μας στη βιταμίνη (για άτομα από 1 έως 70 ετών)!!

Αν σκεφτείτε ότι η βιταμίνη αυτή είναι ισχυρά συνδεδεμένη με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (από την καταπολέμηση ιών μέχρι τη πρόληψη των καρδιαγγεικαών νοσημάτων και την προστασία από καρκινογένεση), τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, την παθοφυσιολογία της κατάθλιψης και πολλά ακόμα.

Χρειάζεται, λοιπόν, να φροντίζουμε ο οργανισμός μας να έχει αρκετά αποθέμετα από αυτήν -πόσο μάλλον όταν η έλλειψή της τείνει να γίνει «επιδημία»!!

Σημείωση: Η παρούσα δημοσίευση δεν είναι χορηγούμενη και δεν υπάρχει οικονομική σχέση με την εταιρία που κατονομάζεται

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *