Πανελλήνιες εξετάσεις: τρέχοντας την τελική ευθεία

Οι Πανελλήνιες είναι προ των πυλών, τα παιδιά μικρότερων τάξεων έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφουν… και η ζέστη μας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα, κάνοντας το διάβασμα ΙΣΩΣ πιο κουραστικό.

Τι μπορείς να κάνεις όμως για σένα -αν είσαι μαθητής- ή για το παιδί σου -όντας γονιός- για να δώσεις μια τελευταία ώθηση για το sprint του τέλους του ακαδημαϊκού έτους; Πέρα από συμβουλές που μπορούν να δώσουν εκπαιδευτικοί για τη δομή του διαβάσματος, μπορείς και με τη διατροφή να ενισχύσεις την προσπάθεια. Πως;

Φροντίζοντας 3-4 πράγματα, μόνο!!

  • Τους υδατάνθρακές σου: Οι αποθήκες γλυκόζης στο σώμα κατά τη διάρκεια ένος (καλού, ελπίζω!) βραδινού ύπνου, έχουν εξαντληθεί. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που προτιμάει να λειτουργεί με γλυκόζη, επομένως για να το βοηθήσεις στη συγκέντρωση και την καλύτερη μαθησιακή ικανότητα, καλό είναι να του την παρέχεις, και ειδικά με το που ξυπνάς!!
  • Την κατανομή των γευμάτων: Ο οργανισμός σου χρειάζεται μια δόση θρεπτικών συστατικών, σίγουρα με το που το σώμα ξυπνήσει, αλλά και τακτικά μέσα στην ημέρα για να αναπληρώνει αυτό που καταναλώνει.
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα: Αυτά τα λιπαρά της διατροφής που υπάρχουν κυρίως στις σαρδέλες, τη ρέγγα, το σολομό, αλλά και στα καρύδια, το λιναρόσπορο και τους σπόρους chia έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την γνωστική ικανότητα, πιθανώς λόγω της εμπλοκής τους στη διατήρηση της πλαστικότητας των μεμβρανών στα νευρικά κύτταρα, αλλά και στη λειτουργία νευροδιαβιβαστών, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη γνώση, την όραση και τη συμπεριφορά.
  • Ενυδάτωση!! Μην ξεχνάς να πίνεις υγρά για να μη βιώσεις τις αρνητικές επιπτώσεις της αφυδάτωσης: πονοκέφαλοι, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, ληθαργικότητα… Σίγουρα δεν θα βοηθήσουν στη μελέτη! Καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες ενισχύουν την εφίδρωση, χρειάζεται πιο ενισχυμένη δόση ροφημάτων!
  • Ο άσσος στο μανίκι είναι τα αντιοξειδωτικά! Μία οικογένεια ουσιών με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και γνωστή επίδραση στη νόηση είναι οι πολυφαινόλες. Ο τρόπος με τον οποίον συμβάλλουν είναι διατηρώντας την πλαστικότητα των νευρώνων και ενισχύοντας την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Υπάρχουν σε πολύ ετερογενή τρόφιμα, από τα κεράσια και τα μούρα, στα κόκκινα φασόλια, το κριθάρι, τα παντζάρια, το κόκκινα κρεμμύδια και το σκόρδο αλλά και στον καφέ, το κακάο, το μαύρο τσάι και το κόκκινο κρασί (όχι για τους ανηλίκους!!)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *