
Το φαγητό σαφέστατα μπορεί να «γεμίσει κενά» κυριολεκτικά και μεταφορικά, με θετικό και αρνητικό πρόσημο στην υγεία!!! Για να το πάρουμε όμως από την αρχή, η καρδιά μας είναι ένας από τους σημαντικότερους μυς του σώματός μας. Είναι ένα μικρό όργανο (ζυγίζει λιγότερο από 500 γρ.), αλλά που εργάζεται ασταμάτητα για να είμαστε στη ζωή (~10% της συνολικής ενέργειας που δαπανά το σώμα).
Είναι υπεύθυνη για να κυκλοφορεί το αίμα σε όλο το σώμα και να φτάνει:
- στους πνεύμονες
- στους σκελετικούς μυς
- στον εγκέφαλο
- στο συκώτι
- στους νεφρούς
Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να την φροντίζουμε, όπως και το δίκτυο των αγγείων μας, που διανέμουν το αίμα παντού!
Ο ρόλος της διατροφής
Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Το ατού της είναι ότι μπορεί να τροποποιηθεί (σε αντίθεση με την ηλικία ή τα γονίδια που δεν αλλάζουν όσο και να προσπαθήσουμε…)
Πιο συγκεκριμένα, το κυριότερο θρεπτικό συστατικό που οφείλουμε να ρυθμίσουμε, για την υγεία της, είναι τα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από την τροφή.
Ποσότητα λιπαρών
Αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, έχει σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορεί μεγάλη ποσότητά τους στο αίμα και να επικάθεται στα τοιχώματα των αγγείων. Αν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για χρόνια, τα αγγεία στενεύουν και γίνονται λιγότερο εύκαμπτα. Αυτό, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Είναι, επομένως, σημαντικό και προληπτικά και θεραπευτικά, να βρίσκονται βολικές και γευστικές ιδέες για να κρατηθεί χαμηλότερη η πρόσληψη λιπαρών. Μπορεί τα λιπαρά να νοστιμίζουν το φαγητό, δεν σημαίνει όμως ότι η μείωσή τους θα κάνει το φαγητό αδιάφορο!
Ποιότητα (είδη) λιπαρών
Εκτός από την ποσότητα των λιπαρών χρειάζεται να φροντίσουμε και την ποιότητά τους. Η γνώση που έχουμε σήμερα μας λέει ότι η κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων είναι πιο επιβαρυντική για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Τα κορεσμένα βρίσκονται κατά βάση σε ζωικά προϊόντα, ενώ τα trans συνήθως σε ορισμένα επεξεργασμένα και τυποποιημένα προϊόντα. Τα είδη λιπαρών οξέων έχουν αποκτήσει “κακή φήμη” γιατί έχουν μια μεγαλύτερη ευκολία στο να επικάθονται στα αγγεία, σε σχέση με άλλα είδη.
Αντίθετα, ακόρεστα λιπαρά οξέα, που περιέχονται συνήθως σε φυτικές τροφές, είναι πιο φιλικά για την καρδιά. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με ένα καλύτερο «λιπιδαιμικό προφίλ». Με αυτόν τον όρο αναφερόμαστε σε ένα σύνολο βιοχημικών δεικτών που σχετίζονται με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια). Έτσι, είναι προτιμότερο να βρίσκονται τρόποι να ενταχθούν στην καθημερινότητα τροφές όπως ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, ελιές, αβοκάντο και ξηροί καρποί και σπόροι, παρά να κυριαρχεί το κρέας και τα τηγανισμένα ή πολύ επεξεργασμένα προϊόντα.
Εξωτικά φυτικά έλαια
Προσοχή εδώ, γιατί ορισμένα φυτικά λιπαρά όπως το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν έχουν την ίδια επίδραση όπως τα ζωικά προϊόντα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα. Υπάρχουν, όμως, επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι δεν δρουν βοηθητικά όπως τα υπόλοιπα φυτικά λιπαρά.
Κλείνοντας, να θυμάστε ότι ο καλύτερος τρόπος να αγαπήσετε την καρδιά σας είναι να την προστατεύσετε πριν «αρρωσήσει»!
Πηγές
- Lechner, K., von Schacky, C., McKenzie, A.L., Worm, N., Nixdorff, U., Lechner, B., Kränkel, N., Halle, M., Krauss, R.M. and Scherr, J., 2020. Lifestyle factors and high-risk atherosclerosis: Pathways and mechanisms beyond traditional risk factors. European journal of preventive cardiology, 27(4), pp.394-406.
- Sudheendran, S., Chang, C.C. and Deckelbaum, R.J., 2010. N-3 vs. saturated fatty acids: effects on the arterial wall. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids (PLEFA), 82(4-6), pp.205-209.
- Neelakantan, N., Seah, J.Y.H. and van Dam, R.M., 2020. The effect of coconut oil consumption on cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Circulation, 141(10), pp.803-814.
- Fattore, E. and Massa, E., 2018. Dietary fats and cardiovascular health: a summary of the scientific evidence and current debate. International journal of food sciences and nutrition, 69(8), pp.916-927.